Ketting van tuinen

De Gemeenschapstuin op een terrein achter de Grimsby- en Dublinstraat was het eerste onderdeel van deze ketting. In het voorjaar van 2012 werd het niet gebruikt braakliggend terrein ingericht als een gemeenschapstuin voor de bewoners van Luchtbal. Begin 2013 werd aan het Tampicoplein een tweede tuin geopend. In beiden tuinen staan grote houten tuinierbakken, een groot tuinhuis, een serre en een paar regentonnen.  

 Iedereen kan in de gemeenschapstuinen terecht om samen met buren, vrienden of familie groenten en fruit te kweken. Je kan er ook terecht voor een gezellige babbel. De deelnemers hoeven niets van tuinieren te kennen. Martine, de tuincoach helpt hen. Wie veel komt meewerken, kan ook met groenten en fruit naar huis na verloop van tijd. De tuinen zijn gemeenschapstuinen en géén verzameling van volkstuintjes. Dat betekent dat iemand de poort opendoet en sluit op duidelijke uren, dat tuiniers samen het materiaal gebruiken en gezamenlijk zorg dragen voor het hele terrein.

 

De ketting telt ook parels buiten de 2 gemeenschapstuinen: zeven scholen op Luchtbal en het dienstencentrum Santiago tuinieren mee met een eigen mobiele tuinbak. Zij krijgen gedurende het plantseizoen materiaal om een eigen tuintje aan te leggen en hier van alles in te leren telen. Ook in 2 plantenbakken tussen de Langblokken groeien afwisselend groenten en bloemen.

Een schoolvoorbeeld van een schooltuin !

De tuin van Sint-Jozef BuLo was de eerste schooltuin op Luchtbal. Zij deden immers al mee aan deSchooltuinen van Landelijke Gilden in 2011. Hieronder een verslagje van klas 7c van hun herfstwerkzaamheden in 2012. Klik hier voor enkele foto's.

Sinds kort hebben we op onze school 6 nieuwe bewoners…5 hennen en 1 mooie haan. Hiervoor hebben de leerlingen van klas 7c gezorgd. Sinds begin oktober zijn zij aan de slag gegaan om voor een mooi verblijf voor de kippen te zorgen. De jongens maakten samen met hun meester een  kippenhok (waarin ze ook hun meester hebben opgesloten) terwijl de meisjes er voor zorgden dat de tuin er netjes bij lag.  Meneer directeur, meester Nick en meester Peter zorgden tijdens de herfstvakantie voor een mooi hek rond de tuin zodat onze kippen veel plaats hebben om te scharrelen. De leerlingen leerden over de kip en over andere dieren.

Zo trokken ze naar de kinderboerderij in Wilrijk om te leren over de dieren op de boerderij. Op dinsdag 20 november zijn we dan naar  Lokeren, naar  de Bokmolenhoeve geweest om kippen te kopen. Dit was een heel avontuur omdat er héél veel kippen en zelfs grote struisvogels zaten. Dus vanaf nu kan je onze mooie kippen bewonderen op de groene speelplaats… en nu maar hopen dat ze snel lekkere eitjes leggen.
Nieuwe samentuin geopend op Linkeroever

Nieuwe samentuin geopend op Linkeroever

Minimaliseren

Dit tuin- en ontmoetingsproject tovert een ondergebruikt groen veld achter de Julius Vuylstekelaan om tot een bruisende ontmoetingsplek voor Europark Noord.

Buurtbewoners zonder tuin kunnen in de gemeenschapstuin terecht om samen met buren, vrienden of familie groenten en fruit te kweken. De deelnemers hoeven niets van tuinieren te kennen. Martine de tuincoach helpt u.

Wie veel komt meewerken, kan na verloop van tijd ook groenten en fruit mee naar huis nemen. De tuin is een gemeenschapstuin en géén verzameling van volkstuintjes. De tuiniers verdelen de opbrengst, gebruiken samen het materiaal en dragen gezamenlijk zorg voor het terrein.

Praktisch

Adres: Speelterrein achter Julius Vuylstekelaan 6 - 14, 2050 Antwerpen. Als er niemand op het terrein is, ga dan naar het bewonerslokaaltje (de ingang vindt u aan de achterzijde van het gebouw, precies in het midden)

Meedoen:

  • elke dinsdag- en donderdagmiddag tussen 14 en 16 uur. Er is dan altijd iemand om te helpen. Aan de buitenkant van het bewonerslokaaltje hangt een lijst wanneer er geen begeleiding is voorzien.
  • ook buiten deze uren kunt u in de tuin terecht. We zoeken nog meters en peters om ook op andere momenten samen te tuinieren.

Contact: Martine Willems, martine.willems2@stad.antwerpen.be of tel. 0474 55 60 24

't Groen Plein is een samenwerkingsverband tussen Vormingplus Regio Antwerpen, huisvestingsmaatschappij ABC cvba en stad Antwerpen